#253 Név: Kis Gábor 2011.08.01 20:21:58

Sör, bor és pálinka

Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban
és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a
társadalombiztosítás fizeti! Ugyan itthon erre még várnunk kell, de
lássuk, vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb
alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka.

Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm
alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek
életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak. A sör és a bor az
immunrendszer működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag,
vitamin- és antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet
nyújt.

Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a
véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a
szívinfarktus-esély 50 %-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint,
csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.

Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek
fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas!
A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi
anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet
elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a
vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a
vértestek képződését.

Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint
4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal
csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a
leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Egy átlagos
sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os
alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal.
Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő
átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek
a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok
a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.

Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen,
mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló
növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is
azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az
anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők
nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta
formában és különböző gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és
emésztést elősegítő hatása van.

Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés
kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti
a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az
inzulinrezisztenciát, kedvező hatással vannak az anyagcserére,
csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák.
Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító
hatása és nem okoz függőséget sem.

A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél
kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása
terjedt el, mely nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres
gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a
gyomorra.
A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor
felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor
emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a
pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle
formáit és a mézes pálinkát javasolják.

A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka
valóságos varázsszer.
Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind
a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros
vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik
rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben
csökkentette, mint a vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy
gondolják, hogy a sörben és a borban lévő természetes cukrok gátolják
a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért
azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. Arról nem is
beszélve, hogy a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz.
Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis sör. Csodákat
művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a fodrászatban is
előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2
vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a
világos sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a
hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel
leöblíteni.